vineri, 17 februarie 2017

Factorii care influenţează antrenamentul

Ni se pare cel mai bun subiect pentru a începe o discuţie în acest domeniu deoarece, principalul scop, atunci când începem un program de antrenament şi alimentaţie, este acela de a ne menţine starea de sănătate, deabia apoi, cu puţin noroc şi pricepere, putem încerca o îmbunătăţire a acesteia şi progrese în ceea ce inseana scăderea ţesutului adipos, creşterea masei musculare şi eventual o creştere a forţei, vitezei şi rezistenţei.

Acestea fiind spuse, factorii sunt:
- Vârsta:
Alimentaţia şi mai ales exerciţiile fizice permise diferă în funcţie de vârstă.
- La persoanele aflate încă în perioada de creştere sunt excluse exerciţiile fizice cu greutăţi care pun presiune directă pe coloana vertebrală.
- Bărbaţilor trecuţi de 30 ani le sunt indicate anumite exerciţii (genuflexiuni, îndreptări, împins cu bara de la piept în plan orizontal), efectuate cu greutăţi mari pentru a favoriza secreţia de hormoni, aflată în scădere după această vârstă.
- Persoanelor în vârstă le sunt interzise exerciţiile care pun presiune directă pe articulaţii
- Starea de sănătate:             
În funcţie de eventualele probleme de sănătate ale persoanei, sunt de evitat anumite exerciţii care pot agrava acea afecţiune sau, din contră, pot fi efectuate exerciţii fizice care pot ajuta la ameliorarea unei probleme de sănătate. (Ex: întărirea muşchilor spatelui pentru persoanele care suferă de Lordoză, Scolioză etc.)
- Tipul Somatic:
Sunt 3 tipuri somatice: Ectomorf, Mezomorf, Endomorf.
Trebuie reţinut că o persoană face parte dintr-un anumit tip somatic dar are influenţă şi din altul. (Ex: Mezomorf cu influenţe de Endomorf)
În funcţie de tipul somatic al persoanei se va stabili alimentaţia (mai multe sau mai puţine calorii) şi antrenamentul (pt creştere în greutate sau pentru arderea grăsimilor)
- Frecvenţa săptămânala la antrenament:
În funcţie de frecvenţă la antrenament se va stabili dacă se vor efectua antrenamente tip circuit sau se va trece la împărţirea pe grupe musculare.
Noi considerăm că pentru a avea rezultate trebuie să efectuăm minim 3 antrenamente pe săptămână.
 - Target-ul:
În funcţie de scopul propus se va stabili un program de antrenament şi alimentaţie care să ducă la îndeplinirea acestuia.
(Ex: pentru scăderea ţesutului adipos se va efectua un antrenament care va conţine atât exerciţii de tonifiere dar şi un program generos de exerciţii cardio, iar alimentaţia se va baza pe un număr redus de calorii, scăzând carbohidraţii şi grăsimile nesănătoase)
Am vrea să adăugăm acestui şir de factori şi Timpul Liber.
Ştim că nu aveţi timp, ştiu că este greu, am trecut şi trecem şi noi prin aceleaşi dificultăţi.
Scopul nostru este să vă ajutăm şi îndrumam în funcţie de puţinul timp pe care îl aveţi.
Un simplu exerciţiu de logică ne face să afirmăm că: O jumătate de oră la sală este mai bună decât deloc sau decât 30 minute petrecute pe facebook.
Dacă ai timp să citeşti ce am scris aici, ai timp să vii şi la sală!

“Precum gândeşti, aşa vei deveni”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu