marți, 28 februarie 2017

Ce mâncăm în post


Pe vremea parinţilor noştri postul era o perioadă în care mâncam foarte puţine lucruri, nu tocmai sănătoase. (ce timpuri bune mai erau :)) )
Să enumerăm câteva pe care, fără niciun dubiu, le-aţi încercat şi voi:
-          Cartofi prăjiţi cu pâine
-          Pateu vegetal
-          Zacuscă / Vinete
-          Salată orientală
-          Varză călită
-          Fructe / Legume
-          Mămăligă cu ciulama de ciuperci
Ne oprim aici…. ce sentimente ne încearcă când scriem articolul ăsta J
Ideea este că nu vă spunem să nu ţineţi post, ci să aveţi grijă la ceea ce mâncaţi. Perioada de post s-ar putea să fie un chin pentru câţiva dintre noi din punct de vedere al alegerilor alimentare. Mâncărurile enumerate mai sus nu aduc prea multe beneficii organismului şi, mai mult, s-ar putea să ne aducă şi câteva kilograme în plus.
Trecem la subiect şi vă oferim câteva recomandări despre o alimentaţie echilibrată în post:
-          Să aveţi o alimentaţie bogată în proteină şi grăsimi şi mai puțin în carbohidrați cum ar fi paste, cartofi, orez, pâine, cereale
-          Măriți treptat cantitatea de legume, pentru că este o schimbare bruscă pentru organism şi este posibil să vă constipați!
-          Beţi multă apă, ceaiuri din plante
-          Folosiţi suplimente: Omega 3, Magneziu, Vitamine
-          Surse de proteine vegetală: mazăre, linte, fasole, năut, semințe/pudră de cânepa, spirulină, chlorella, soia, tofu, proteină vegană din orez şi mazăre(se găseşte în magazinele de suplimente - MAI JOS POZA LA PRODUS)
-          Grăsimi: nuci/seminţe crude, avocado, ulei cocos/măsline/în, măsline(atenție la sare)
-          Cereale integrale: hrişcă, tărâţele, orez, quinoa, secară, fulgi ovăz, cereale psyllium, fulgi de grâu
-          Fructe (de preferat: fructe pădure, kiwi, ananas, portocală, mandarină, pomelo, măr, graphfruit)
-          Legume(de preferat cele verzi: salată, baby spanac, rucolă, valeriană, fasole verde păstăi)

4 variante de post:
Mic dejun – Smoothie din 1 linguriţă seminţe de chia, 2 linguri proteină vegană, 50 grame boabe de struguri roşii sau negri, 1 cană fructe de pădure, 1 linguriţă ulei de seminţe de în, 1 linguriţă ulei de seminţe de în, 1 cană de apă plată
Gustare – O mână de caju
Prânz – Salată cu 50 g tofu, ½ avocado, frunze verzi
Gustare – Pomelo (200 g)
Cina – Mâncare de mazăre cu salată verde

Mic dejun – Smoothie verde: 1 ceaşcă de lapte de soia, 1/2 ceaşcă de mango, 30 de grame de proteină vegană, 1/2 linguriţă de spirulină, 1/2 pară, 1 pumn de frunze kale, 2 pumni de spanac, 2 cuburi de gheaţă. (se amestecă în blender)
Gustare – 2 linguriţe unt arahide cu felii de măr
Prânz – Humus pe feli de ardei gras
Gustare – Kiwi (1-2 bucăţi)
Cina – Supă cremă de linte

Mic dejun – Guacamole pe felii de legume
Gustare – Shake vegan de ciocolată
Prânz – Mâncare de fasole boabe cu salată
Gustare – O mână de caju/migdale
Cina – Mâncare de quinoa cu legume

Mic dejun – Icre de chia pe felii de legume
Gustare – Iaurt de soia cu 1 lingură seminţe cânepă şi câteva fructe de pădure proaspete
Prânz – Legume la abur/fierte cu tofu ras peste ele
Gustare  - Shake vegan de ciocolată

Cina – Salată de legume 1-2 linguri seminţe cânepă, ¼  cană năut fiert


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu