duminică, 29 ianuarie 2017

Atenţie la ei!

Carbohidraţii sunt principala sursă de energie a organismului;
Excesul se depune ca grăsime;
De evitat carbohidraţii cu indice glcemic mare (cu cât IG este mai mare, cu atât glucoza creşte, iar pancreasul produce mai multă insulină).
NECESAR:
0.5 – 2 g pe kg corp – slăbire
2 - 6 g pe kg corp – creştere masă musculară
20% - 50% din total kcal/zi
TIPURI:
Carbohidraţi simpli:

  • Monozaharidele = cei mai simpli carbohidraţi = zaharuri(glucoza, fructoza, galactoza)
  • Dizaharidele = combinaţii de 2 monozaharide(zaharoza, lactoza, maltoza)
  • Se absorb rapid
  • Sunt utili după un efort intens
  • Tipuri:
a)      Glucoza – provine din carbohidraţi complecşi, aminoacizi, glicogen; este toxică dacă nivelul ei din sânge este prea mare; este reglată cu ajutorul unor sisteme hormonale complexe
b)      Fructoza – este zahărul din miere şi fructe
c)      Galactoza – zahărul ce se găseşte în lapte
d)     Zaharoza – este formată din fructoză şi glucoză, se găseşte în sfecla de zahăr, miere, sirop de arţar
e)      Lactoza – zahărul din lapte
f)       Maltoza – în curmale, seminţe încolţite, bere
Carbohidraţi complecşi:
  • Polizaharidele = au în structura mai mult de 10 carbohidraţi simpli
  • Ar fi de preferat să fie cea mai mare parte a carbohidraţilor din alimentaţie
  • Se digeră lent si asigură energie pentru o perioadă mai lungă
  • Tipuri:
a)      Amidon – forma sub care plantele stochează carbohidraţi; se găseşte în cartofi, orez, paste, porumb, grâu
b)      Glicogen – este sintetizat pentru a asigura depozitele de glucide
c)      Fibrele – se găsesc în plante, NU sunt digerate, dar au rol în digestie – oferă saţietate şi astfel se evită excesul alimentar, reduc colesterolul , previn constipaţia şi chiar obezitatea; de preferat să mâncăm 20-35 g fibre/zi



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu